Direct of indirect BBQ
Wat is het verschil?
Dit zijn termen die vaak voorbij komen in de BBQ wereld. Maar wat houd het nou precies in. We zullen het je zo goed mogelijk proberen uit te leggen. het grote verschil zit hem in of je je vlees of vis direct boven de brandende kolen of vuur legt of juist niet. Met andere woorden, direct BBQ is wat 80 procent van de mensen doen als ze gaan BBQ. Namelijk je hamburgertje of speklapje direct boven de hete kolen grillen. Dit wordt ook wel de directe methode genoemd. Eigenlijk is dit niet zo lastig uit te leggen. Je zorgt dat je vlees of vis direct boven de hitte bron legt.
Anders is het bij indirect. Hierbij zijn wel verschillende methode. Je kan je BBQ, als hij groot genoeg is indelen in verschillende zones. Of je hebt er gereedschap/accessoires voor nodig voor jou betreffende BBQ. Vaak is per BBQ merk verschillend waar je dit kan kopen en hoe je het moet gebruiken. Bij de indirecte methode leg je je vlees of vis dus niet direct boven het vuur, maar wordt het gescheiden van elkaar. Dat kan dus d.m.v een deflectorstone/plate of door je BBQ zo in te delen dat je aan de ene kant je brandende kolen hebt en je vlees of vis juist aan de andere zijde van de BBQ neerlegt. Dan spreken we van indirecte bereiding.
Welke methode gebruik je wanneer?
Deze vraag is nou net niet eenzijdig te beantwoorden. Het ligt helemaal aan wat je gaat maken. Het ene is ook niet beter dan het ander. Met indirecte bereiding maak je eigenlijk een soort oven van je BBQ. Vaak wordt bij de indirecte bereiding rookhout toegevoegd om extra BBQ smaak aan je gerecht mee te geven. Indirecte bereiding lukt eigenlijk alleen maar als je een BBQ met deksel hebt anders is het nauwelijks mogelijk.
Welke barbecues zijn nou geschikt voor zowel directe als indirecte bereiding?
Alle barbecues met een deksel zijn geschikt om een indirecte bereiding toe te passen. Let wel op dat je niet een te kleine BBQ aanschaft. Dan wordt het wel lastiger om bijvoorbeeld zonder deflectorstone te werken. Je krijgt het dan niet meer voor elkaar om meerdere zones in je BBQ te maken waardoor je te bereiden vlees of vis niet kan scheiden van het vuur. Dus een BBQ met deksel. Dan zitten er uiteraard nog wel verschillen in welke BBQ. De goedkopere, maar net zo goede kogel BBQ's zijn gemaakt van dunner materiaal (aluminium of staal) deze zijn daardoor veel lastiger op temperatuur te houden dan een kamado bijvoorbeeld. Maar het is het natuurlijk veel leuker om ook echt te BBQ in plaats van alleen maar te wachten. :) :) Het is gewoon ook erg belangrijk om te kijken naar wat voor recept je gaat bereiden.