Wij branden onze vingers er wel aan!
 

De kernthermometer

Wat is een kernthermometer

Een kernthermometer is gereedschap wat gebruikt wordt om te meten wat de temperatuur van het vlees is. En dan met name de kern van het stuk vlees. Hierdoor kan je precies te weten komen of het vlees zijn gaarheid heeft bereikt. 

Hoe werkt een kernthermometer

Een kernthermometer meet de temperatuur van het vlees door een pin naar de kern te brengen van het vlees wat wordt bereid op  de BBQ. Er zijn veel verschillende soorten kernthermometers. De een is geavanceerder dan de ander. Maar allemaal beogen ze het zelfde doel. 

Wat is de kerntemperatuur

De kerntempraturen zijn verschillend per soort vlees. Maar voor het zelfde soort vlees heb je ook nog verschillende temperaturen die je kunt bereiden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij rundvlees. Voor de juiste temperatuur hebben we een mooi schema geplaatst. Deze kan je vinden onder kerntempraturen.

Analoog

Analoge thermometers die te koop zijn, zijn prima en geven een prima temperatuur. Je kan op een snelle manier de tempratuur van je vlees meten. Gebruik wel handschoenen voordat je de thermometer gebruikt. Je merkt namelijk heel snel dat de temperatuur snel oploopt. Een bijkomend voordeel van een analoge thermometer is dat er geen batterijen in hoeven voordat hij werkt. Het is lastiger om de precieze graden af te lezen bij een analoge thermometer. Dit zou als nadeel gezien kunnen worden. En uiteraard, maar dat hoeft geen uitleg te hebben, het is niet mogelijk de temperatuur op afstand in de gaten te houden, via een app bijvoorbeeld. Maar er zijn wel genoeg analoge thermometers te vinden. Eentje die aan te raden is, er een die niet alleen de graden maar ook de afbeeldingen aan geeft van soort vlees (gevogelte, rund of varken).

Digitaal

Bij de digitale variant zijn heel veel verschillende soorten te krijgen. Merken die werken op afstand, met bluetooth, wifi en met meerdere porten om op verschillende plekken je vlees in de gaten te houden. Ook zijn ze bijna allemaal voorzien van een soort alarm die aangeeft als je vlees de gewenste temperatuur heeft bereikt. Kortom veel opties. En nou is het allemaal leuk, al die opties. Maar wat vooral belangrijk is om goed te bedenken waar je hem voor wil gebruiken. Al de opties kan er ook voor zorgen dat je misschien wel te makkelijk wordt. En ja, BBQ blijft natuurlijk ook een klein beetje bezig zijn. 

Zelf hebben we er een aantal getest maar eigenlijk kwamen we steeds weer uit bij de digitale thermometers waarbij het belangrijk is om te zien wat de temperatuur doet ten tijde van de bereiding van je stuk vlees. Dus loopt hij op of zakt hij juist en moet je je BBQ bijstellen. Vaak beschikt de digitale thermometer over meerdere poorten en kan je dus ook meerdere sensoren aansluiten. Als dat zo is, dan adviseren we je om ook een sensor te gebruiken om de ketel temperatuur in de gaten te houden, dan kan je namelijk zien of hij niet te heet wordt of te koud. We komen er in een ander item op terug, maar als je vlees te snel gaat omdat je BBQ te heet is weten we allemaal wat er gebeurd.

Conclusie

De conclusie is dat zowel digitaal als analoog prima werken. Echter voor een completer beeld is de digitale handiger. De analoge is weer iets meer een design dingetje. Uiteraard heb jij bij de digitale ook voldoende thermometers die alleen de temperatuur weergeven, maar het grootste nadeel blijft dat ze vaak batterijen nodig hebben. Kortom een digitale is niet per definitie beter dan een analoog. Maar de digitale kan je vaak gebruiken om op meerdere punten je vlees of de ketel te meten en dan kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld bij slowcooking lang moet wachten.

Wij zelf werken met de digitale kernthermometer van Weber. Maar ik moet zeggen, we hebben ook een aantal analoge exemplaren liggen. Die gebruiken we eigenlijk om even snel een blik te werpen op de temperatuur.