Wij branden onze vingers er wel aan!
 

Pulled pork met kersen en groene curry

Dit recept is van Ralph de Kok en echt waar ik moest er eerst ook echt even bij nadenken of dit wel lekker zou zijn. Zoet avond eten heeft altijd een bepaalde lading, vinden wij.. Maarrrr.. Dit is echt een topper. Wat is dit lekker zeg. Die zoetigheid proef je wel maar zeker niet overheersend. En dat komt natuurlijk door een aantal aspecten, zoals bijvoorbeeld de rook, de rode peper, de groene curry. Dit zorgt samen met de kersen  voor een goede balans. En als wij zeggen goede balans dan bedoelen we dat ook. Want het is echt heerlijk. Goed genoeg gezegd over het gerecht. 

Wat heb je nodig...

Bereiding: 8 uur                                                                            Voorbereiding: 30 min

Ingrediënten:

1,5 kg varkensnek (meestal heb je een nek van 3kg, snij deze doormidden en vries het andere deel in)

gekookte rijst (zilvervlies of wit)

Rub:

2,5 el Thaise groene curry

1,5 el rietsuiker of bruine suiker

1 el zout

Saus:

100 ml ketchup

3 el kersen

3 el sap van de kersen

1/2 flesje Cherry bier (la Chouffe)

 Marinade:

1/2 flesje Cherry bier (la Chouffe)

50 ml sojasaus

1/2 rode peper

1 streng citroengras

3 knoflook teentjes

2 tl chilipoeder

2 el Thaise groene curry

3 el kersen uit pot

3 el sap van de kersen uit pot

klein handje bruine suiker

ongeveer 1,5 liter water

Als je dus een procureur hebt van 3 kg of iets minder snij hem dan in tweeën. De ene helft gaan we gebruiken de andere helft vries je in voor de volgend keer. Nu doe je de kruiden van de rub bij elkaar en even goed door elkaar roeren. Smeer de procureur er rondom goed mee in.

Verwarm de BBQ vervolgens voor op 110 graden indirecte bereiding. Als je de BBQ stabiel rond de 110 graden hebt dan kan je procureur er op. Steek een kernthermometer in het midden van je procureur en sluit de deksel. Nu is het wacht tot de kern temperatuur 77 graden is. Dit kan wel even duren, dus kan je weer even tijd besteden aan je huishouden of....... We drinken zoals Ralph het zegt eerst een aantal bakken koffie op en gaan vervolgens maar aan het bier.. Je moet toch wachten.

Als de procureur klaar is dan gaan we de marinade maken. Pak de dutch oven en vul deze met de ingrediënten van de marinade. Roer hem even door en leg de procereur er in. Je kan hem misschien wel een beetje stuk drukken. Zorg dat het vlees grotendeels onder het vocht ligt. Doe de deksel erop en zet de DO vervolgens weer op de BBQ. Nu is hert weer wachten. Dit duurt ook wel weer even, ongeveer 2 uur, afhankelijk van de temperatuur van de BBQ. Houd het vocht gehalte goed in de gaten. Eventueel als de procureur nog niet gereed is kan je wat vocht toevoegen.

In de tussentijd gaan we de saus maken. Doe de ketchup, rietsuiker, bier, sap van de kersen en de kersen in een pannetje. Kook vervolgens alles iets in. Als dit is gebeurd dan zet je het vuur uit en doe je met een staafmixer alles goed fijn mixen. Zo de saus is klaar.




Nu lekker eten. Doe lekker wat rijst op een bord, leg hier de pulled pork op en doe er vervolgens 1 of 2 eetlepels saus overheen. Eet smakelijk!!