Wij branden onze vingers er wel aan!
 

Kamado

Het is zo'n beetje de nieuwe rage in de BBQ wereld. Een Kamado, je hebt er al misschien over gelezen op de pagina over de soorten BBQ's. Zo niet dan zetten we het even voor je hieronder. Het is een samenvatting over de Kamado.

"Een variant van de houtskool BBQ die sterk aan populariteit aan het winnen is. De Kamado is een goed geïsoleerde BBQ welke alleen op houtskool (Dus geen briketten!) gestookt wordt. Door zijn goede isolatie (waardoor de temperatuur mooi constant blijft) is deze BBQ ideaal voor het maken van gerechten die meerdere uren op lage temperaturen moeten garen. In vergelijking met de bovenstaande varianten is de Kamado BBQ over het algemeen de meest prijzige BBQ. Wij hebben met deze BBQ dan ook wel weer heel veel ervaring. Je hebt vele merken die kamado BBQ op de markt hebben gebracht. De meest bekende is de Big Green Egg. Maar ook de Grill Guru of de Kamado Joe zijn inmiddels erg bekend. Wat het mooie is van deze BBQ's is dat je eigenlijk alle kanten op kan. Je kan de gewone Hollandse BBQ houden maar ook lange low&slow gerechten maken, of pizza's maken op de pizzastenen die bijna elk merk ook wel heeft. We gaan op de site verder in op de Kamado's".

Het is dus een soort van oven, waar je ontzettend veel opties op en mee hebt. Je kan grillen, low en slow, roken, grillen aan een spit, ga zo maar door. Het is gewoon een heel veelzijdige BBQ. Nou zijn er echt ook nog wel andere BBQ die dit kunnen. Maar waar de Kamado zich wel in onderscheid is zijn keramieken binnenwand. Dit is uniek en heeft enorm veel waarde in zijn gebruik. Daarnaast hebben ze ook nog een heel leuk uiterlijk. Maar dat is wat ons betreft echt bijzaak. Het gaat erom wat je ermee kan. En dat is echt heel veel.

Je hebt ze in verschillende maten, met en zonder onderstel of met of zonder zijtafels. De Kamado leent zich uitermate goed voor een buitenkeuken. Ze zijn in veel gevallen goed te plaatsen in een soort van tafel met keukenwerkblad ernaast. Hierdoor kan je zo'n beetje alles buiten doen, van je groeten, vlees en bijgerechten klaarmaken. Het grote nadeel vinden wij, zijn gewicht. Als je de kleine versie hebt valt het nog wel mee. Maar de grotere varianten zijn op zijn zachts gezegd niet te tillen. Als je eenmaal het onderstel in elkaar hebt gezet zal je echt even een vriend of goede buur moeten vragen om je Kamado te kunnen plaatsen in je onderstel.

Er zijn best wat merken op de markt die allemaal goed inspelen op de vraag. Zo is de Kamado eigenlijk bij alle merken het zelfde en zit er buiten de kleur weinig verschil in. Maar ga je kijken naar de uitbreiding dan zijn er nog wel grote verschillen op te merken. Waar je dus goed op moet letten en voor je zelf helder moeten hebben, waar je hem voor wilt gebruiken en wat je ermee wilt gaan maken. 

De Kamado wint aan populariteit zoals gezegd. Dit heeft ook een keerzijde. Dat is dat ze nog weleens slachtoffer zijn van diefstal. Daarom adviseren wij je om je Kamado goed achter slot en grendel te plaatsen als je hem even niet gebruikt. Of een slot om het onderstel en ketel te plaatsen. Helaas leven we in een wereld waar dit nodig is.

Maar wij kunnen wel zeggen dat er verder eigenlijk alleen maar voordelen aan de Kamado zitten. Het is echt een alles kunner. En zo presenteerd ie zichzelf ook. Daarnaast krijg je bij de meeste merken een levenslange garantie. Dat geeft natuurlijk ook aan dat je kwaliteit koopt. Ja, je bent echt wel wat geld kwijt voor een Kamado, maar heel eerlijk hij is het dan ook dubbel en dwars waard!

Kleiner formaat

Mocht je nou geen tuin hebben dan is zo'n grote Kamado echt geen optie. Buiten het feit dat ie veel te groot is om op een balkonnetje te zetten is hij nog eens niet te tillen. Kamado's wegen al gauw een kilootje of 120. Zoals gezegd zijn er ook kleinere maten te verkrijgen die heel handig op een tafel gezet kunnen worden. Ook deze zijn in allerlei merken verkrijgbaar.