Wij branden onze vingers er wel aan!
 

Houtskool en briketten

Houtskool

Houtskool is het hart van je BBQ en zorgt voor de hitte die nodig is om je gerechten te bereiden. Houtskool is daarom essentieel voor een goede en succesvolle BBQ. Voor verschillende bereidingswijze, is er behoorlijk wat keuze in de verschillende soorten houtskool.  Voordat je een willekeurige zak houtskool koopt is het verstandig je te laten inlichten bij de echte BBQ winkels (of contact op nemen met een BBQ leverancier).  Bij verschillende groothandel winkels zijn afdelingen waar je goed geïnformeerd kunt worden omtrent de verschillen in houtskool. De verschillen in houtskool hangt dan ook weer af van de hardheid van het hout waar de kolen van gemaakt zijn. Hardere hout soorten branden langer, maar worden bijvoorbeeld weer minder heet. Zo zijn er tal van voorbeelden te geven over houtskolen en hun verschillen. Het advies is dan ook om eerst te bepalen wat je van plan bent te gaan maken en daar de keuze voor een houtskool op aan te passen.

Uiteraard is er voor de gemiddelde BBQ niet speciaal een bijzonder soort nodig. Want elke houtskool wordt heet en geef voldoende temperatuur. Wij gebruiken veel Dammers (not sponsord) maar dit is een houtskool die makkelijk brand, snel op temperatuur is en ook nog eens lekker ruikt eigenlijk. Het is een houtskool die ook voor restaurant wordt gebruikt. Maar zoals gezegd het is een kolen die snel brand en dat betekend dat hij misschien iets minder lang brand dan vele anderen. Zo zijn er bijvoorbeeld van Bastard of de Big Green Egg ook kolen. Deze merken hebben zeg maar alles. Dit zijn uiteraard prima kolen. 



Briketten

Briketten is een heel ander product dan houtskool en ook niet met elkaar te vergelijken. Vaak zijn briketten geperst, bevatten ze kokos en zijn soms ook chemisch bewerkt. Ook bij briketten zit er verschil in de verschillende soorten, maar het verschil is minder dan bij houtskool omdat het namelijk geperst is en dus de structuur van het hout is verdwenen. Over het algemeen kun je stellen dat briketten (omdat ze geperst en bewerkt zijn) langer branden dan houtskool, maar daarentegen minder heet worden.

Het persen en (chemisch) bewerken heeft ook een nadeel. Je kan briketten NOOIT in kamado BBQ’s gebruiken. Dit heeft te maken met de keramische binnenkant van een Kamado BBQ. Keramiek neemt de chemische resten namelijk op wat schade kan veroorzaken aan je BBQ. Uiteraard kan je briketten wel goed gebruiken in normale ijzeren BBQ.