Wij branden onze vingers er wel aan!
 

Marineren

Marineren van vlees, vis of zelfs je groenten is een manier om smaken toe te voegen aan je product. Het is natuurlijk niet altijd nodig maar eigenlijk kunnen we wel zeggen dat het ten aller tijde het wel ten goede komt van de smaak. Eigenlijk zeggen wij gewoon als het recept of gerecht het toelaat gewoon marineren die handel. 

Er zijn uiteraard echt uitzonderingen die marineren overbodig maken, denk bijvoorbeeld aan bepaalde rundvlees soorten. 

We hebben een aantal recepten van marinades verwerkt op de site. Maar er zijn er zoveel, dat gaat je verbeelding te boven. We gaan het nu hebben over het marineren zelf. 

Er zijn meerdere manieren om je vlees goed te marineren. Je kan je vlees in de marinade leggen, het vlees insmeren en vervolgens in huishoudfolie wikkelen, je kan het injecteren met een marinade injector of met behulp van een vacuüm machine.

Die laatste heeft misschien wat uitleg nodig. Want vlees marineren door het in de marinade te leggen en vervolgens weg te zetten in de koeling voor een x aantal uren kennen we allemaal wel. Maar door middel van je vlees vacuüm te verpakken misschien wat minder. Er zit een heel groot voordeel aan en dat is namelijk dat je 15 minuten voordat je het vlees gaat grillen of klaarmaken op de BBQ kan marineren. Je hoeft het vlees dus niet een dag of twee in de marinade te laten liggen in de koeling. Dus als je op de dag zelf bedenkt dat je iets wilt gaan klaarmaken op de BBQ maar eigenlijk had het vlees gisteren in de marinade gemoeten dan kan dat. Je moet het vlees vacuüm verpakken met de marinade erin. 

Dit werkt als volgt. Doordat je het vlees vacuüm verpakt trek je alle aanwezige zuurstof uit de plasticzak. Hierdoor kan het vocht, de marinade, eigenlijk nergens anders meer heen dan naar het vlees dat ook in de zak zit. Hierdoor zoekt de marinade een weg en dat is door het vlees heen. Het wordt er als het waren doorheen getrokken of gezogen, het is maar hoe je het bekijkt. 

Om dit te kunnen doen heb je een apparaat nodig niet dit kan. Deze zijn gewoon te koop voor de consument en zijn eigenlijk helemaal niet zo ontzettend duur.

Dus kortom wil je niet het risico lopen dat je op de dag zelf niet je favoriete vlees of vis gerecht kan maken dan is een vacuüm machine echt ideaal.

Het vlees insmeren en vervolgens in huishoudfolie wikkelen is ook een methode. Dit zie je bijvoorbeeld veel gebeuren bij spareribs. Het grote voordeel hiervan is dat je niet ontzettend veel ruimte in je koeling in neemt. Daarnaast druk je het door de folie goed aan op het vlees waardoor het de kans krijgt om er goed in te trekken.