Wij branden onze vingers er wel aan!
 

Knoflook kipstoof

Zoals gezegd kan je in de Dutch Oven of de DO super veel gerechten maken. Veel daarvan zijn stoofgerechten. In de middeleeuwen werden juist veel van dit soort gerechten gegeten. Dat kwam omdat het veilig was, het kon lang op het vuur staan en er werden allerlei ingrediënten bij gevoegd dat alles te samen tot een smaaksensatie kwam. Nu weet ik niet of onderstaand gerecht al werd gemaakt in de middeleeuwen maar we proberen het iedergeval een beetje middeleeuws te maken. Het mooiste is natuurlijk dat je het na de bereiding eet vanuit de DO. Dat kan natuurlijk met brood of aardappelen. Bekijk wat je zelf het lekkerst vind. Veel plezier met het maken van deze stoof. 

P.S. patat is er natuurlijk ook erg lekker erbij ;)

Voorbereiding: 30 min                                                                            Bereiding 1,5 uur

Ingrediënten:

1 hele kip (ca 2 a 2,5 kg) (eventueel grote kippenpoten kan ook)

3 uien 

10 teentjes knoflook (het is tenslotte knoflook kip)

6 el olijfolie

Kruiden uit eigen tuin (rozemarijn, tijm en peterselie)

1 potje tomatenpuree

1 tl gerookte paperikapoeder

halve fles stevige rode wijn

2 bladeren laurier

1 blik gepelde tomaten

zout en peper

Bereiding:

Bereid de BBQ voor op directe bereiding en dan op een temp tussen de 175 en 185 graden.

Snijd de kip in grote stukken, doe het zelfde bij de uien en de knoflook.

Doe olie in de DO en braad de kip aan tot het een beetje bruin is. Haal de kip hierna uit de DO en leg het even apart.

Fruit de knoflook en de uien aan in de DO

Doe de tomatenpuree en de paperikapoeder erbij. Doe vervolgens de rode wijn erbij en laat dit inkoken.

Verdeel de kruiden en het Laurier in de DO en leg de kip erboven op, vervolgens leg je de gepelde tomaten daarboven op

Laat het geheel 30 tot 40 minuten met de deksel van de DO af rustig sudderen. Breng op smaak met peper en zout en eventueel nog wat paperikapoeder.