Wij branden onze vingers er wel aan!
 

Rooster (RVS of gietijzer)

Een BBQ rooster is een basis onderdeel van je BBQ. Zonder is BBQ eigenlijk niet mogelijk. Als je een BBQ koopt, een kamado bijvoorbeeld, dan zit er vaak een RVS rooster bij. Een gietijzeren rooster meer niet dan wel. Maar beide zijn eigenlijk onmisbaar voor bij je BBQ. Waarom? Nou eigenlijk heel eenvoudig. Het gietijzeren rooster leent zich uitermate goed voor het grillen van vlees, vis en groenten. Het RVS rooster wat minder. Bij de meeste merken is één van de twee los bij te bestellen dus niet getreurd. Maar wat is nou het grote verschil tussen beide, dat gaan we je uitleggen. 

Gietijzer

Het gietijzeren rooster is bestand tegen hogere temperaturen dan een normaal BBQ rooster. Ook kan het rooster warmte nog langer en beter vasthouden. Hierdoor daalt de temperatuur van het BBQ rooster minder als er vlees wordt opgelegd. Searen (dichtschroeien) en grillen zal nog beter gaan en het vlees wordt nog lekkerder met perfecte grillstrepen. Nog een voordeel van een gietijzeren grillrooster is dat het zwaardere gewichten kan verdragen dan een normaal grillrooster. Je hebt ze in verschillende vormen. Ronden gietijzeren roosters komen het meest voor. Dit komt omdat deze vorm doodeenvoudig sterker is dan rechthoekig. En aangezien Gietijzer erg zwaar, maar wel poreus metaal is, heeft het kracht nodig.

RVS (roestvrijstaal)

RVS rooster is ideaal vanwege, de naam zegt het al, omdat het niet roest. Daarnaast is het heel makkelijk schoon te maken. Voor Low en Slow cooking is dit materiaal net iets beter. Dat komt omdat het namelijk de warmte net iets beter verdeeld dan gietijzer, wat net weer heter wordt dan RVS. RVS roosters worden zoals boven al gezegd vaak bij de kamados meegeleverd. 

Conclusie

Er valt niet te zeggen dat het ene rooster beter is dan de andere. Nee in tegendeel. Het ligt echt aan welke bereiding je wilt gaan gebruiken. Ga je grillen, dan is gietijzer beter dan RVS. Ga je Low en Slow doen dan is RVS net iets handiger. Het komt er op neer als je vaak de BBQ gaat gebruiken dan ga je ook veel verschillende recepten uitproberen en zijn beide roosters eigenlijk onmisbaar.