Wij branden onze vingers er wel aan!
 

Pulled pork bitterballen

Pulled pork bitterballen zijn een echter verwensnack. Je hebt namelijk een overheerlijke bitterbal met een pulled pork smaak. Je proeft oprecht dat hij van de BBQ afkomstig is. Het is enorm leuk om te maken maar je bent er wel even mee bezig. Maar als BBQ echt je passie is dan draai je hier je hand niet voor om.

Het belangrijkste is dat je begint met de pulled pork. Je zal als eerste een goed stuk procereur moeten kopen om vervolgens de pulled pork alleen al te kunnen maken. Dit kan je natuurlijk doen bij de echter slager of bij de groothandel. Van één stuk procereur maak je ongeveer 120 bitterballen. Maar dat ligt ook een beetje aan het voormaat van de ballen. Hieronder vind je het recept. 

Het maken van de bitterballen bestaat uit drie fases. Het maken van de pulled pork, het maken van de bouillon en het maken van de ragout. En als je het maken van de ballen ook mee telt zijn het er eigenlijk vier.

Ingrediënten

1. Bouillon voor pulled pork bitterballen
1500 ml water
3 runderbouillonblokjes
2 uien
2 sjalotten
2 blaadjes laurier
20 gram roomboter
4 eetlepels barbecuerub (kies wel de piggy mix, want het is per slot van rekening varkensvlees)

2. Ragout voor pulled pork bitterballen
1000 gram bouillon zie punt 1
160 gram roomboter
200 gram bloem
4 eidooiers
7 blaadjes gelatine
100 gram slagroom
1000 gram fijngesneden pulled pork
bosje fijn gehakte peterselie

3. Paneermengsel voor pulled pork bitterballen
30 gram bloem
15 eiwitten
fijne paneermeel
grove paneermeel 


Bereiding bouillon voor pulled pork bitterballen

Snij de uien en de sjalotten fijn. Smelt de roomboter in een ruime pan en fruit hierin de uien en sjalotten glazig. Voeg als de uien en sjalotten zacht en glazig zijn het water,
de bouillonblokjes, laurierblaadjes en barbecuerub toe en breng het aan de kook. Zorg dat de bouillonblokjes opgelost zijn en laat het geheel 2 minuten doorkoken en haal het van het vuur.
Laat de bouillon in de pan volledig afkoelen (het liefst een nacht) en giet de bouillon door een zeef. Bewaar het vocht van de bouillon.

Bereiding ragout voor pulled pork bitterballen

Week de gelatineblaadjes in koud water.
Neem een ruime kookpan met een dikke bodem, smelt de roomboter in de pan maar laat deze niet bruin worden. Voeg beetje bij beetje de bloem al roerend met een garde toe aan de boter.
Dit tot de hele bloem toegevoegd is. Blijf continu roeren en laat in 2 minuten gaar worden.
Voeg hierna scheutje bij scheutje de bouillon toe aan de roux. Blijf voortdurend roeren en voeg pas weer een scheutje bouillon toe als het eerder bouillon volledig opgenomen is
door de  ragout.

Laat de ragout onder voortdurend roeren nog 2 minuten doorkoken en haal hierna de pan van het vuur. Nu mogen de uitgeknepen blaadjes gelatine door de ragout geroerd worden.

Meng de slagroom met de los geklopte eierdooiers en klop deze nog even goed door. Hierna mag je dit aan de ragout toevoegen en goed doorroeren. Nu mag de fijn gesneden pulled pork
bij de ragout en schep de pulled pork door de ragout. Als laatste schep je de fijngehakte peterselie door de ragout. Giet de ragout in een schaal en laat het liefst een nacht opstijven
in de koelkast.

Bereiding paneermengsel voor pulled pork bitterballen

Meng de 30 gram bloem met het los geklopte eiwit en roer dit nog goed door. Dit mengsel doe je in een schaal.
De fijne paneermeel schudt deze in een platte schaal. Doe dit ook met de grove paneermeel, maar wel in een eigen schaal, dus niet samen.

Zet deze schalen zo neer;
1.    fijne paneermeel
2.    eiwit-bloem mengsel
3.    grove paneermeel

Haal de ragout uit de koelkast en maak porties van 25 á 28 gram voor een mooie bourgondische bitterbal. Draai hiervan een mooie ronde bal, haal deze eerst door de fijne paneermeel,
dan door het eiwit-bloem mengsel en als laatste door de grove paneermeel.

Voor een mooi resultaat laat de pulled pork bitterbal nu even een uurtje in de koelkast opstijven waarna je de pulled pork bitterbal kunt frituren op 175°C – 180°C, en dan ongeveer 5 minuten.

De overige pulled pork bitterballen kun je nu op een schaaltje los van elkaar invriezen (mits je geen pulled pork uit de vriezer gebruikt hebt) als de pulled pork bitterballen
eenmaal bevroren zijn kun je in een diepvries zak bewaren waardoor ze niet aan elkaar gevroren zitten.

De verse pulled pork bitterballen kun je 1 a 2 dagen bewaren in de koelkast. 

Wij adviseren je om de bitterballen eerst in te vriezen voordat je ze in de frituurpan doet. Dan vallen ze niet uitelkaar en blijven ze mooi rond.