Wij branden onze vingers er wel aan!
 

Rubs of marinades

Dry-rubs

Een Dry-rub is eigenlijk niet meer dan een mix van kruiden waarmee je verschillende soorten vlees zoals kip, varken of rund inwrijft voordat deze op de BBQ gaan. Let hierbij op dat de kruiden goed passen bij je vlees soort. Een Dry-rub kun je gebruiken voor gerechten die lang op de BBQ moeten (low&slow). Maar ook voor het grillen van vlees is het uitermate geschikt. Er zijn zeer veel kant-en-klaren Dry-rubs te vinden. Je kan uiteraard ook je eigen Dry-rub maken. Ook hiervan zijn vele recepten te vinden op het internet. Maar we zullen spoedig hier ook wat linkjes plaatsen of zelf de mengsels online zetten zodat je het zelf kan maken. Vaak is het goedkoper om het kant en klaar te kopen. Maar in veel gevallen ook weer niet. Daarnaast is het ook best grappig om je eigen mengsel te maken en deze in een goed afgesloten bak te bewaren. Zolang het droog en afgesloten bewaard wordt kan je het vaak heel lang opslaan en meerdere keren gebruiken. 

Marinade

Marinades zijn in tegenstelling tot de dry-rub vaak vochtig en vooral te gebruiken bij hogere temperatuur bereidingen. De volgende vloeistoffen worden vaak gebruikt voor het maken van marinades (uiteraard in combinatie met diverse kruiden): Olie, ketjap, whisky, wijn of bier.  Ook voor een marinade geldt dat deze moet passen bij het soort vlees dat je gebruikt. Wat nog erg belangrijk is om te weten dat als je een marinade maakt deze beperkt houdbaar is. Dit in tegenstelling tot dry-rubs die vaak lang houdbaar zijn. Daarnaast als je ze weer in de koelkast bewaard dan zijn ze juist weer prima langer te bewaren. Door het zout of de suiker (ketjap) of de alcohol in de marinade is het goed conserveer baar.