Wij branden onze vingers er wel aan!
 

Hygiëne 

Voordat we uitleg geven over BBQ-en voor beginners willen we stil staan bij hygiëne.

Hygiëne is heel belangrijk bij het bereiden van eten. Zo ook bij BBQ. Je hebt weliswaar met ‘open vuur’ te maken wat alle bacteriën dood. Maar in beginsel is alles rauw wat je op de BBQ gaat bereiden. Dat betekent dat je goed moet kijken welke tang of vork je gebruikt bij welk vlees. Zo moet je bijvoorbeeld nooit een vork die je voor de rauwe kip hebt gebruikt ook nog eens gebruiken om je biefstuk op de BBQ te leggen. Het is logisch zou je denken. Maar toch gaan er nog aardig wat mensen de fout mee in. Er is hierdoor een kans dat je ongewild bacteriën op je eten krijgt waar je later ziek van wordt. Dus voorkom dit door voor elk vlees verschillende gereedschappen te gebruiken.

Er is een uitzondering op de regel. Eigenlijk is dat voor veel mensen een vreemde. Maar je rooster die je gebruikt om je vlees op te bereiden hoeft niet door een sopje gehaald te worden. Buiten het feit dat je daarmee roest vorming in de hand werkt, is er nog een andere reden die zorgt dat bacterievorming hier geen kans heeft. Namelijk je hitte van je warmtebron. Er is geen enkele bacterie die hier tegenop gewassen is. Wel kan je je rooster schoonmaken van de resten van je vorige BBQ avontuur. Want zwart geblakerd vlees op je nieuwe gerecht is Not Done. Maar dit doe je op een hele andere manier. Met een borstel of een stuk aluminiumfolie. Gebruik NOOIT een staalborstel. Dit is te hard en beschadigd het rooster. Er zijn mooie koperenborstels die je hiervoor kan gebruiken en vaak hebben de verschillende merken ook een borstel in hun assortiment die geschikt is om je BBQ te reinigen. Het rooster blijft op deze wijze ook nog eens vet en zorgt er weer voor dat je gerecht niet vast blijft plakken aan het rooster of in ieder geval in mindere maten.

Uiteraard staat het iedereen vrij om wel gewoon zijn rooster helemaal schoon te maken met de afwas. Maar wij raden het je wel af. 

Latex handschoenen

Er is er ook eentje die zeer welkom is als we het hebben over de hygiene, dat zijn latex handschoenen of doktershandschoenen. Die kan je eigenlijk overal kopen. Ben je bezig met het voorbereiden van je gerecht, door bijvoorbeeld je vlees in te rubben of in de marinade te leggen dan is het aan te raden om gebruik te maken van latex handschoenen. Deze gooi je na gebruik weg. Het voordeel daarbij is ook nog dat je niet onwijs vette handen hebt nadat je klaar bent. Maar het komt de bacterievorming op je eten ook te goede want je werkt namelijk vrij steriel.