Offset Smoker
Wat is een Offset Smoker?
Een Offset Smoker is een BBQ die vaak is opgebouwd uit twee of meerdere ronden tonnen die aan elkaar vast zitten, compartimenten. Deze kunnen afzonderlijk of in combinatie met elkaar worden gebruikt. Over het algemeen wordt de Offset Smoker met hout gestookt en dus ook op die manier verwarmd. Uiteraard kan er ook gewoon houtskool of in tegenstelling tot de Kamado ook briketten in worden gebruikt.
Welke hebben wij gebruikt?
Wij hebben de Mustang Oklahoma offset smoker getest en gebruiken hem nog steeds. De smoker voelt degelijk aan, is stevig en robuust. Hij weegt ongeveer 80 KG en is middels zijn ijzeren vaste wielen prima te verplaatsen. Als je hem in elkaar gaat zetten ben je weliswaar even bezig maar met de uitgebreide beschrijving is dat totaal niet erg. Sterker nog, toen wij hem in elkaar aan het zetten waren, waren we zo gedreven om hem zo snel mogelijk af te hebben. Onze tip! Let op dat je niet te snel gaat, want net zoals wij kan je dan de poten omwisselen en moet je hem weer deels demonteren. Kortom neem er even de tijd voor om hem goed op te bouwen. Wij hebben er wel een afdekhoes bij besteld om hem te beschermen tegen het weer in ons land. Deze kregen we een aantal dagen later binnen. Deze hoes is erg robuust en past prima om de Mustang heen. Een puntje van aandacht is wel dat hij aan de onderzijde klittenband heeft. Dit is helaas niet genoeg als er een windvlaag komt. Het is daarom raadzaam om er ook een spanband omheen te doen zodat de hoes goed blijft zitten.
Hoe gebruik je nou de offset smoker?
Er zijn verschillende manieren om de offset smoker te gebruiken. Je kan hem als traditionele BBQ gebruiken. Dus in de grote buis kolen leggen en je vlees afgrillen. Maar de offset smoker is in de basis bedoelt om echt je gerechten middels rook en indirecte hitte te bereiden. Het aansteken van de smoker kan op vele manieren. Maar wij vonden het handigst om het te doen met behulp van een snelstarter en briketten. Als je briketten eenmaal gloeiend zijn leg je ze op het rooster in de kleine buis. Leg ze goed bij elkaar en vervolgens kan je er houtblokken op leggen die gaan branden. Zorg voor goed hout en niet hout dat je haalt bij de bezinepomp. Zorg dat je brandhout hebt van beuken, essen, of eiken. Deze houtsoorten geven een goede rooksmaak af aan je vlees. Er zijn vast wel ergens in je buurt handelaren voor brandhout en bestellen op internet is uiteraard ook altijd een optie.
Als de Smoker eenmaal brand dan zal je in het begin echt je best moeten doen om hem op tempratuur te houden. Dat komt omdat het staal eerst goed moet opwarmen. Als dit eenmaal op tempratuur is dan is het onderhouden van je vuurtje het enige wat je te doen staat. Onze tip is werk met een thermometer, wij gebruiken de iGrill, van Weber, maar er zijn genoeg andere meters die net zo goed zijn. Zo kan je goed de tempratuur van je BBQ in de gaten houden. Het makkelijkste is om zowel de luchtinlaat als de uitlaat helemaal open te zetten om op die manier voldoende luchtstroom door je Smoker te houden.
Uiteraard zullen we voor de Offset Smoker ook recepten online gaan zetten zodat je kan zien wat wij hebben gemaakt en wat wij ervan vonden.