Wine & Meat
Wijn en vlees gaan ook zeer goed samen. Maar om de juiste wijn bij het juiste stuk vlees te brengen is een kunst. Want hiervoor heb je enige kennis van wijn nodig. En op zich weet iedereen wel hoe wit, rood of rose smaakt. Maar hier zit ook nog een wezenlijk verschil tussen. Denk aan zoete witte en droge witte wijn. Zware rode wijn en een wat lichtere variant. Met andere woorden als je een lekker stukje bavette op de BBQ hebt gemaakt, welke wijn past daar dan bij. Daar zijn uiteraard wijnkenners voor om dit te vertellen. Dus laten wij ook niet het wiel opnieuw uitvinden en gewoon in een helder schema aan jullie vertellen welke wijn er bij welk soort vlees hoort.
Rundvlees
Beef Wellington
Romige rode wijn, zoals Saint-Emilion, Pomerol, Bourgogne, of oudere Barolo
Biefstuk
Tanninerijke rode wijn, zoals Bordeaux, Toscaanse Sangiovese, Carmenère of
Entrecote
Stevige rode wijn, zoals Bordeaux, Rhône of Toscane
Hamburger
Sappige fruitig rood, zoals Chianti, Zinfandel,
Beaujolais, Bordeaux of Rioja Crianza
Rosbief
Stevige rode wijn, zoals Cru Bourgeois Médoc, Chianti, Rhône of Bordeaux
Runderrollade
Stevige rode wijn, zoals Pommard, Chianti, Rhône of Bordeaux
Ossenhaas
Krachtige rode wijn, zoals Bordeaux
Ossenstaart
Krachtige rode wijn, zoals Brunello, Ribera del Duero of Châteauneuf-du-Pape
Stoofvlees
Krachtige rode wijn, zoals Rhône, Bordeaux of Toscane
Tournedos
Stevige rode wijn, zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Bordeaux of Toscane
Ribeye
Krachtige rode wijn, zoals Shiraz, Malbec, Madiran, Cahors of Bordeaux
Varkensvlees
Beenham
Soepel en fruitig rood, zoals Pinot Noir, Zweigelt
of Californische Merlot/Zinfandel
Buikspek
Witte wijn, zoals Riesling of rode wijn, zoals Beaujolais of Rhône
Karbonade
Krachtige rode Italiaanse wijn, zoals Rosso Toscane
Schnitzel
Soepele rode wijn, zoals Bourgogne, of wit, zoals Chardonnay, Riesling of Pinot Blanc
Slavink
Kruidige rode wijn, zoals Beaujolais of Barbera
Speklap
Fruitige rode wijn, zoals Barbera, Beaujolais of Rhône
Varkenshaas
Fruitige rode wijn, zoals Barbera, Beaujolais, Rhône of Valpolicella
Varkensrollade
Kruidige rode wijn, zoals Shiraz, Syrah of stevige Beaujolais
Varkensgebraad
Volle rode wijn, zoals Rioja, Merlot, Pinot Noir
of wit, zoals stevige Chardonnay
Varkensgehakt
Rode wijn, zoals Rhône, Minervois of Chianti
Kalfsvlees
Kalfsentrecote
Sappige rode wijn, zoals rijpere Bordeaux, Rioja Crianza of Barbera d'Alba
Kalfslever
Stevig fruitrijke rode wijn, zoals Cru du Beaujolais of Rioja Crianza
Ossobuco
Tannine-arme rode wijn, zoals Pinot Noir of wijn uit Piëmonte
Schnitzel
Soepele rode wijn, zoals Bourgogne, of wit, zoals Chardonnay, Riesling of Pinot Blanc
Lamsvlees
Lamsvlees
Rijpe rode wijn, zoals Bordeaux, Médoc of Graves
Lamsbout
Krachtige rode wijn, zoals Bordeaux, Super Tuscan of Noord-Rhône
Lamshaas
Krachtige rode wijn, zoals Bordeaux
Lamskoteletten
Krachtige rode wijn, zoals Bordeaux, Rhône of Rioja
Lamsrack
Krachtige rode wijn, zoals Bordeaux, Super Tuscan of Rhône
Kip & gevogelte
Eend
Rijke rode wijn, zoals stevige rode Bourgogne of Saint-Emilion
Gebraden kip
Soepele en fruitige rode wijn, zoals Zweigelt, Pinot Noir of rijpe Bordeaux
Gegrilde kip
Soepel rood, zoals Pinot Noir of Beaujolais of vol wit, zoals Chardonnay of Viognier
Gebraden kalkoen
Stevig rood, zoals Zinfandel of Cru de Beaujolais of vol wit, zoals Chardonnay of Viognier
Gevulde kalkoen
Soepele rode wijn, zoals Merlot of Beaujolais
Wild
Duif
Aardse rode wijn, zoals Beaujolais, Cabernet Franc, of stevige Pinot Noir
Fazant
Rijpe rode wijn, zoals Pomerol, Saint-Emilion of Bourgogne
Gans
Rode wijn, zoals stevige Bourgogne of rijpe Pomerol of witte wijn, zoals Riesling
Haas
Stevig rood, zoals Bourgogne, Barbaresco, Barolo, Ribera del Duero of Bordeaux
Hert
Stevig rood, zoals gerijpte Bordeaux, Pinot Noir, Shiraz of Châteauneuf-du-Pape
Hazenpeper
Stevig kruidige rode wijn, zoals Rhône of Bourgogne
Konijn
Elegante rode wijn, zoals Bourgogne, Beaujolais of Rhône
Parelhoen
Elegante rode wijn, zoals Bourgogne of volle witte wijn, zoals Chardonnay
Patrijs
Stevige rode wijn, zoals Hermitage, Barbaresco of Bourgogne
Ree
Stevig rood, zoals gerijpte Bordeaux, Pinot Noir, Shiraz of Châteauneuf-du-Pape
Wild zwijn
Krachtige rode wijn, zoals Toscane, Toro, Barolo of Châteauneuf-du-Pape