Spareribs met cola
BBQ ribbetjes, zo lekker, maar hebben we allemaal de tijd en een roker om ze te maken. Misschien niet altijd en dan is dit echt een uitkomst. Met behulp van een slowcooker kan je de tijd die normaal nodig hebt om te BBQ nu anders besteden en op het laatst de ribs afgrillen op de BBQ. . Als je thuiskomt, besteed je gewoon 10 minuten extra en heb je heerlijke BBQ-ribben voor jou en het gezin. Dit recept is gebaseerd op cola, maar het kan ook met bier of een goeie zelf gemaakte marinade. Dat ligt eraan wat jij het lekkerst vind.
Voorbereiding: 30 min Bereiding: 6 uur slowcooking, 10 min afgrillen
Ingrediënten
3 ribben
2 liter Coca-Cola (Bock bier is een aanrader)
Rub: (je kan ook je eigen recept gebruiken dat maakt niks uit)
2 kopjes bruine suiker
1 eetlepel knoflookpoeder
1 eetlepel paprika
1 eetlepel cayennepeper
1 eetlepel uienpoeder
1 eetlepel zwarte peper
1 eetlepel zout
Maak de ribben droog en haal het vlies van de achterzijde. Als je ze hebt droog gedept dan roer je de ingrediënten van de de rub door elkaar en bestrijk de ribben aan beide zijde. Als dit klaar is dan leg je de ribben in de slowcooker. Je kan er nog voor kiezen om een gesnippert uitje en een knoflook erbij te doen voor extra smaak. Zelfs een rode peper behoord tot de mogelijkheden. Mocht je dit doen leg dan de uien en knoflook eerst in de pan en de ribben er boven op.
Wij hebben voordat we de ribben in de slowcooker leggen eerst 20 minuten op de BBQ gerookt met appelhout. Dit zorgt voor een overweldigende BBQ tasted. Hierna dus in de slowcooker.
Als je dit hebt gedaan dan giet je er cola overheen. Wij geven aan 2 liter cola maar het gaat erom dat de ribben onder het vocht staan. Dus als je het met 1,5 liter af kan is dat ook prima. Zet daarna de slowcooker aan op 5 uur op de lage stand. Vervolgens ga je lekker een biertje drinken of even een middagdutje doen.
Als de slowcooker klaar is haal je de ribben uit het vocht met een goede BBQ tang. Dit moet je echt voorzichtig doen. Doordat de ribben onwijs mals zijn heb je kans dat ze uit elkaar vallen. Leg ze even te rusten op een ovenschaal met een stuk bakpapier. Zorg er nu voor dat je de BBQ goed op temperatuur hebt. Dat mag best heet. Dus flink opstoken die BBQ. Je kan nu nog een zeer smakelijke mopsaus maken. Hier zijn enorm veel recepten voor te vinden. Wij hebben hem gemaakt met een pittige mopsaus. Maar een wat zoetere is ook erg lekker. De ribbetjes waren natuurlijk al wat pittiger van hun zelf. Daarna gril je de ribben af in ongeveer 10 minuten of korter als dat nodig blijkt te zijn. De ribben zijn al gaar maar dit doe je echt om een grill smaak toe te voegen.
De ribben zijn klaar, serveer ze met een beetje patat en koolsalade.
Eet smakelijk!!