Stoofpotten
Stoofpotjes, iedereen kent ze wel. Een bom vol smaken komt je tegemoet als je een hap neemt. De meeste stoofpotten worden lekkerder als je hem rustig de tijd geeft gaar te worden. Maar vooral als je hem de dag ervoor maakt. Nu ontstaat ook gelijk een mythe, namelijk als je lekker alles bij elkaar gooit dan is het toch wel lekker. Nou dat gaat niet helemaal op. Sommige smaken heffen elkaar op en sommige versterken elkaar. En daar zit nu net het geheim van een stoofpot. Je hoeft veelal niet echt bang te zijn dat je eten mislukt op gaaring, maar juist op smaak kan het verkeerd gaan. We zeggen er ook gelijk eerlijk bij dat je wel ontzettend je best moet doen om het een stoofpot te verknallen, maar het is mogelijk.
Een stoofpotje kan je op verschillende manieren maken. Met behulp van een gietijzeren braadpan of hapjespan, een slowcooker of een Dutch Oven.
Door de hoge energie prijzen van tegenwoordig is het misschien wel verstandig om te denken om je stoofpotjes te maken op de BBQ of op houtvuur, als je daar de mogelijkheid toe hebt. Buiten het feit dat je zo bespaart op je energie is het ook nog eens veel leuker om een stoofpot te maken in de natuur op een BBQ of haardvuur.
Allebei hebben wij al het al meerdere malen uitgeprobeerd en met succes. Stoofpotten zijn gewoon geweldig. De grote tip voor het maken van een stoofpot is eigenlijk dat je je BBQ of houtvuur onder controle moet houden. Niet te heet, niet te hard en niet te lang. We kennen het allemaal wel, overal waar 'te' voor staat is niet goed. En dat geldt voor de bereiding van stoofpotten net zo.
Veel plezier met het maken van je eerste stoofpot.
Eet smakelijk!!