Herfststoof op een schouw
Deze stoof is gemaakt op een oude schouw van 350 jaar oud. Het huis waar de schouw in zit ligt in de Franse Dordogne. Omdat wij toch een beetje geïnspireerd zijn door de Middeleeuwen en hoe het toen was om te koken wilde wij dit zelf eens ervaren. Daarom, koken op houtvuur is natuurlijk het ultieme gevoel en de ervaring die je een beetje kan krijgen op die manier.
We doen dit met een Dutch Oven. Die is uitermate geschikt voor haardvuur. Door het gietijzer verdeel je de warmte goed over de pan. Een normale pan gaat verkleuren door het vuur en het materiaal is niet geschikt voor houtvuur.
In de Middeleeuwen waren de middelen en het eten die de mensen voor handen hadden niet altijd even gevarieerd. Daarom hebben wij wel een beetje gesmokkeld door zelf dingen toe te voegen. In de Middeleeuwen was het namelijk helemaal niet normaal dat er elke dag vlees op het menu stond. Dat was er immers niet genoeg. Daarnaast waren de hygiëne ook van een andere orde en om te zorgen dat je niet ziek werd van eten dat werd bereid stonden kookpotten soms dadelijks op het houtvuur en werden telkens met wat mensen in huis hadden bij gevuld. Hierdoor had je altijd eten in huis en bacteriën hadden minder kans zich te nestelen door de hitte van het haardvuur.
Dat hebben wij uiteraard niet gedaan, wij hebben de stoof gemaakt met heerlijke verse ingrediënten. En de zelfde avond genuttigd.
Ingredienten voor de herfststoof:
- 800 gr runderlappen of wildzwijn
- 300 gr pompoenblokjes
- 150 gr spek (blokjes)
- 3 plakken ontbijtkoek
- 2,5 tl mosterd
- 250 ml runderbouillon of extra flesje bier
- 4 tenen knoflook
- 3 uien (grof gesneden)
- 3 winterwortels (grove stukken)
- fles bruin bier (Leffe dubbel)
- 1 blikje tomatenpuree
- 3 laurierblaadjes
- 1 el pruimenstroop (anders appelstroop)
- 4 el olijfolie
- 2 el bloem
- peper en zout (naar smaak)
Bereiding:
Begin met het snijden van het vlees in blokjes van 2 cm (ongeveer). Verder snij je de groenten in grove stukken. Bedoel een stoof moet alles grof zijn omdat je dan nog wat overhoud van de groenten. Door het lange stoven blijven de groenten zo nog een bite houden.
Als je alles gesneden hebt dan besprenkel je het vlees met bloem. Dit is om de saus te binden en dus dikker te maken. Bak daarna het vlees aan in de olijfolie en laat het bruin worden, niet gaar. Let op!! Het vuur moet niet te hoog zijn, dan gaat het veel te hard. Smeulen of kleine vlammetjes is prima! Haal het vlees uit de pan en doe de uien, wortel, knoflook in de pan. Bak het een beetje aan en doe de tomatenpuree erbij. Je kan de spek eerst bakken in de Dutch-oven maar je kan ook een apart pan gebruiken. Het voordeel als je het in de zelfde pan doet dat je alle smaken bij elkaar houd.
Doe vervolgens het vlees weer terug in de pan bij de groenten. Meng het goed en doe vervolgens de bouillon erbij. Laat dit eerst goed warm worden. Doe vervolgens de laurierbladjes, pruimenstroop, spek en de ontbijtboek erbij. Roer het goed door elkaar en laat even pruttelen. Doe vervolgens het bier erbij en laat alles lekker inkoken voor 1/3. Laat het nu minimaal 2,5 stoven met de deksel voor de helft op de pan. Zo kan er vocht verdampen en dikt het in. Na 2,5 uur kan je de pompoen erbij doen en roer het goed door elkaar. Overigens kan het geen kwaad om tijdens het hele proces regelmatig te roeren. Zo blijf je de smaken lekker met elkaar vermengen.
Vergeet niet tussendoor af en toe te proeven zo weet je of je zout moet toevoegen of juist iets meer peper. Want van beide mag er lekker wat bij maar uiteraard iedereen moet zelf weten hoeveel zou hij toevoegt aan zijn eten.
Na 3,5 uur probeer je of je vlees lekker mals is. Als dat zo is dan kunnen we aan tafel. Je kan het gerecht eten met aardappelpuree, gekookte aardappelen, brood of rijst.
Eet smakelijk!!
Klik hier op de link om te zien welke Dutch Oven wij hebben gebruikt.