Iron cast scubber
Als je over gietijzeren onderdelen beschikt voor je BBQ, bijvoorbeeld een gietijzeren rooster dan kan je met dit accessoire zeer goed en zonder schade je rooster schoonmaken. Zoals misschien wel bekend is gietijzer een poreus materiaal en hierdoor is het dus kwetsbaar. Hierdoor is het belangrijk dat je de juiste middelen gebruikt. Zo zorg je ervoor dat het materiaal langer meegaat en dat je op die manier ook goed verzorgd.
Door je gietijzeren rooster heel heet op te stoken verbrand je uiteraard ook alle bacteriën die ook maar vastzaten aan het rooster. Alleen mocht je het rooster voor langere tijd wegleggen dan raden we je toch echt aan om hem schoon te maken. Het nadeel namelijk is dat hij anders ernstig kan gaan roesten wat ook weer slijtage in de hand werkt. Doordat het materiaal al wat poreus is van zichzelf zou het kunnen breken. Dus leg je hem voor langere tijd weg, maak hem dan goed schoon. Als je hem dan schoon heb gemaakt, vet hem dan heel lichtjes in met een smaak en reukloze olie zodat roest vorming geen kans krijgt.
Koolzaadolie is een prima olie om je rooster mee in te smeren. Doe dit wel dunnetjes het gaat erom dat het rooster is gedekt en niet dat ie druipt van de olie.