Pizzasteen
Pizza op de BBQ. Echt een top idee. Je pizza is namelijk buiten de voorbereidingen belachelijk snel klaar. Namelijk binnen 5 minuten. Er is echter wel één must en dat is een pizzasteen.
Waarom is de pizzasteen zo essentieel?
Dat komt door het materiaal, namelijk de steen. De steen neemt namelijk zo ontzettend veel warmte op, en houd deze ook lang vast, dat hij uitermate geschikt is om pizza of brood op de bakken. De steen kan wel een temperatuur tot wel 300 graden of soms meer bereiken. Hij werkt als het waren als een spons, hij absorbeert de warmte en straalt deze weer af op je pizza als deze er boven op ligt. Nou, omdat hij zo heet wordt raden wij altijd aan, ook als hij nog koud is, de steen met handschoenen te pakken. Dan kan je je nooit vergissen, want als hij namelijk super heet is veranderd er helemaal niks aan de kleur of structuur van de steen. Dus zorg dat je handschoenen hebt.
Hoe je verder gaat.
Als de steen eenmaal in de BBQ ligt en je hebt de BBQ aangestoken dan zorg je ervoor dat de BBQ maximale temperatuur kan krijgen. Dit doe je door alle luchtgaten die je BBQ heeft open te zetten. Meestal zitten er onder en boven schuifjes die je open kan zetten. Je zal vervolgens zien dat de temperatuur van de BBQ gigantisch hard oploopt, dit zorgt er uiteraard ook voor dat je kolen als de brandweer gaan en dus vrij snel van wat je normaal gewend bent opraken. Dit is dus verstandig om regelmatig te checken.
Temperatuur is bereikt
Als de temperatuur is bereikt die je wilt, rond de 300 graden, dan kan je ervan uit gaan dat de steen deze hitte ook heeft. Je zou dit even kunnen controleren door bijvoorbeeld een kernthermometer er tegen aan te houden. Een steen koelt niet snel af maar het opwarmen duurt ook wat langer. Maar je kan er wel vanuit gaan, als er een behoorlijk vuur onder de steen zit, dat de steen goed op temperatuur komt. En snel ook. Soms is het zelfs verstandig om een refectorstone tussen je pizza steen en het vuur te doen. Dit ligt ook wel een beetje aan je BBQ die je hebt. Want het kan zijn dat de pizzasteen veel te heet wordt en dat je moet gaan uitkijken dat je pizza niet verbrand.
De pizza
Nu de steen op temperatuur is, is hij klaar om gebruikt te worden. Wat handig is om wat meel op de steen te strooien, dit voorkomt dat je deeg van de pizza blijft plakken. Vervolgens leg je je pizza met pizzaschep (zie artikel hier beneden) op de steen en doe je de deksel van de ketel dicht. Nu is het van belang om niet rustig een drankje te gaan doen, wij zullen je ook vertellen waarom. Normaal duurt het in een over wel zo'n 10 tot 15 minuten voor je pizza klaar is, nou dat is in dit geval niet zo. Binnen 3 tot 5 minuten is de pizza klaar. Oke het kan soms iets langer duren, met nadruk op iets. Maar dit ligt dan aan je deeg, de dikte ervan. Neem gewoon een kijkje en dan kan je vaak wel zien hoe ver je pizza is. Maar de richttijd is dus 3 tot 5 minuten. Vervolgens haal je hem van de BBQ met de pizzaschep.
Pizzaschep
De pizzaschep is eigenlijk toch wel een must als je een pizzasteen hebt aangeschaft. Zonder de schep kan je erg lastig je pizza van de steen halen zonder dat je je zelf weken lang met Calendula zalf moet insmeren. Daarnaast is het ook nog eens zo dat je de pizza zonder de schep niet echt in zijn geheel van de BBQ krijgt, maar in stukken of hij valt. Kortom het is echt niet aan te raden. Oke, wij zijn ook een beetje van ja ja dat zal wel en hebben het geprobeerd. Nou we zijn op onze mening terug gekomen. Het is echt heel lastig en daarnaast is het toch ook veel leuker om de pizza mooi op een bord te presenteren aan je partner of je visite. Nou mocht je overtuigd zijn dan zijn er toch wel wat verschillende exemplaren te koop. De een heeft een houten handvat de andere een kunststof. Maar wat vooral belangrijk is dat je de juiste afmeting neemt. Waar je naar moet kijken is de maat van je pizzasteen. Je neemt dan de zelfde diameter als die van je steen en dan komt het helemaal goed.