Wij branden onze vingers er wel aan!
 

Rookbox

De naam zegt het al maar toch moet er denk ik een klein beetje uitleg bij worden gegeven hoe je dit dan gebruikt. Maar voor de mensen die echt nieuw zijn een uitleg waarvoor het dient, want als je echt net begonnen ben met BBQ, dan kunnen we ons voorstellen dat het misschien een beetje raar is om voor het eerst te horen over een rookbox

Waar dient een rookbox voor?

Een rookbox wordt gebruikt om hout in zodanig te verwarmen dat het gaat roken. Deze rook geeft vervolgens smaak af aan het recept wat je aan het maken ben. Dit is meestal een stuk vlees, maar er worden tegenwoordig ook andere dingen gerookt zoals, melk voor de aardappelpuree of water om daar groenten in te koken. Kortom roken is niks meer of minder dan extra aroma toevoegen aan het eten. Zoals je misschien al hebt gelezen onder het kopje rookhout, zijn er vele verschillende soorten hout soorten die je kan gebruiken. Niet alle soorten zijn geschikt voor elk stukje vlees. Maar voor al deze informatie verwijzen we je graag door naar de pagina die gaat over Rookhout.

Hoe gebruik je nu een rookbox?

Dit is eigenlijk heel eenvoudig. Want de rookbox is in de vorm van een box, zoals de naam al zegt. Je hebt ze ook in de vorm van een cilinder, maar de werking is precies het zelfde. In de rookbox leg je het rookhout. Even een klein uitstapje, het hout wat je gaat gebruik, leg dit even 10 minuutjes van te voren in een bakje water. Dit is niet om te zorgen dat het beter gaat roken, maar is bedoelt zodat je tijd hebt om de box op de gloeiende kolen te leggen en vervolgens de reflectorstone te plaatsen, je stuk vlees of iets anders wat je wilt roken en vervolgens de deksel van de BBQ te sluiten. Zo voorkom je dus dat je rookhout gaat branden en je dus alleen maar hitte krijgt en geen rook. En dat is wat je juist wilt. Als je de box dus op de hete kolen hebt gelegd zal het een minuut of 5 duren voordat het  gaat roken. De rookbox is ook zo gemaakt dat er weinig zuurstof in kan komen, maar ook weer net genoeg om het hout zodanig te verhitten dat het wel gaat roken. 

Wat is de beste?

Er is geen beste, het gaat erom dat hij doet waar ie voor gemaakt is en dat is het veroorzaken van rook. Ze werken allemaal het zelfde er zit echter wel wat prijs verschil tussen de soorten. Dit heeft dan vaak te maken met het materiaal, het merk en formaat. Er zijn namelijk wel rookboxen die hebben bijvoorbeeld de optie om je houtsnippers erin voor te laten weken en vervolgens op de BBQ te leggen.