Rookhout
Rookhout voor de BBQ wordt gebruikt om een authentieke smaak aan je gerecht toe te voegen. Je hebt rookhout in allerlei verschillende vormen. We zullen je proberen te informeren over welke soort rookhout je voor welk soort vlees kan gebruiken. Er zit namelijk echt verschil in houtsoorten. Elke soort hout geeft een andere smaak en dus een andere beleving aan je gerecht. Over het algemeen wordt hout van fruitbomen gebruikt om te roken. Maar ook hout van gebruikte wijn of whisky vatten zijn populair. Ze worden in allerlei soorten aangeboden. Bij rookhout is het wel heel belangrijk dat je niet de verkeerde combinatie gebruikt. Hierdoor kan je een stuk vlees gaan eten wat naar een sigarettenasbak smaakt. En dat is niet overdreven. Hoe je rookhout toevoegt aan je BBQ zullen we je hier proberen uit te leggen. Er zijn allerlei soorten gereedschap op de markt om je rookhout op een veilige manier aan je BBQ toe te voegen. Er zijn ook BBQ waar je een lade of speciale mogelijkheid hebt om je rookhout in te stoppen. Kijk voor dit item onder rookboxen daar wordt meer uitleg gegeven.
In het schema onder aan deze pagina staat precies welke houtsoort geschikt is voor welk stuk vlees. Uiteraard is dan ook de hoeveelheid dat je gaat gebruiken van belang. Eigenlijk is dat hij alle bereidingen dat een vuist vol hout genoeg is om de juiste smaak aan je gerecht toe te voegen.
Soorten van rookhout:
Mot
Mot is zeer fijn rookhout. Het is nog net iets fijner dan zaagsel. Het wordt veelal gebruikt bij het koud roken van vis en vleessoorten. Er komt geen vuur bij aan te pas. Je kan namelijk speciale apparaten kopen hiervoor. Dit heten rookgeneratoren. Met sommige kan je wel tot 10 uur roken wat voor veel gerechten ook nodig is om het te bereiden.
Snippers
De naam zegt het al. Dit zijn de meeste gebruikte voor het roken van vlees en vis op de BBQ. Je hebt ze in heel veel verschillende soorten hout. Van fruitbomen hout tot oude whisky of wijnvaten hout. Elke geeft een andere smaak aan je vlees. Snippers worden verkocht in zakken van verschillende formaat.
Chunks
Het grote voordeel van chucks is dat je ze direct kan toevoegen bij je brandende kolen. Ze zijn groter, grover en geven een langere tijd rook af. Dit kan soms handig zijn. Maar ook weer niet altijd. Teveel rook aan je vlees of vis kan het ook naar een asbak doen smaken. Dus let altijd op hoeveel en hoelang je het doet.
Welk soort rookhout gebruik je?
Zie hier het schema. Print het desnoods uit en hang het bij je BBQ zodat je het altijd bij de hand hebt.
Houtsoort: | Rund | Varken | Lam | Gevogelte | Wild | Vis | Groente |
| X | X | X | X |
| X | |
| X |
| X |
|
| X | |
X | X | X | X |
|
| X | |
X | X |
| X |
| X | X | |
|
|
| X |
|
|
| |
| X |
| X |
|
| X | |
X | X |
| X |
|
|
| |
X | X | X | X | X |
| X | |
Mesquite | X |
|
|
|
|
|
|
Pecan | X | X | X | X | X |
|
|
Perzik | X | X | X | X | X |
| X |
| X | X |
| X |
| X | |
X |
|
|
| X |
|
| |
| X | X |
| X |
Download hier gerust het bovenstaande schema. Zo kan je altijd zien welk soort hout je het beste kan gebruiken.