Wij branden onze vingers er wel aan!
 

 Rookplankje

Een plankje om je vlees of vis op klaar te maken. Het is een techniek die bij de meeste BBQ'ers niet meer weg te denken is. Wat is het idee? Op het plankje leg je bijvoorbeeld je stukje vlees of vis zoals gezegd. Dit leg je vervolgens op het rooster boven de gloeiend hete kolen. Door de hitte gaat het plankje roken of heel langzaam smeulen. Hierdoor wordt vocht onttrokken uit het plankje en trekt het vlees of vis in. Uiteindelijk geeft dit ontzettend lekkere smaak aan je vlees of vis. 

Er zijn vele recepten te vinden voor deze manier van BBQ'en. De meest bekende is toch wel zalm op een Cederhoutenplankje. Maar er zijn uiteraard meerdere recepten op dit gebied. Zo zijn er bijvoorbeeld ook kersenhout, Elzenhout, beukenhout, ect. Ook hier ligt het aan welk soort en stukje vlees je gaat bereiden. beukenhout is wat zwaarder van smaak dan kersen of ceder. Net als bij het normaal roken van je gerecht moet je ook hier de juiste combinatie maken. Maar er bestaan zoveel recepten om hiermee te experimenteren. We hebben op deze site al wat recepten staan en zullen er nog wel meer gaan plaatsten maar veel belangrijker is om het internet af te speuren en dan kom je misschien nog veel meer leuks tegen. 

Op onze pagina over rookhout hebben we een heel mooi schema met alle hout soorten en welk stukje vlees of vis het beste gaat bij welke hout soort. Hier geven je ook een idee welke smaak het afgeeft zodat je je een beetje kan inleven wat je te wachten staat op het moment dat je aan de gang gaat met een rookplankje. Overigens als je rookt met een rookbox met deze houtsoorten krijg je ook de onderstaande smaak sensaties

Appel
Roken met appelhout geeft een milde zoete rooksmaak aan uw gerechten.
Appelhout vormt een perfecte combinatie met varken (met name ham), maar gaat ook goed samen met wild, rund en gevogelte.

Beuken
Beukenhout is samen met eiken van oudsher de meest gebruikte houtsoort bij het roken.
Het geeft een milde “standaard” rooksmaak die eigenlijk bij alles past, maar met name bij varken, kip en vis.

Eiken
Eikenhout is een zeer veelzijdig rookhout dat fantastisch past bij (rood) vlees, maar ook prima samengaat met varken, wild en vis.
Het geeft een milde tot stevige rooksmaak die niet blijft hangen.

Eiken wijnvaten
Roken met eiken van oude wijnvaten geeft een mooie, rijke smaak aan uw gerechten en combineert goed met bourgondische grillades van o.a. rund, varkensvlees en gevogelte als kip en kalkoen. Probeer ook eens een kaasje te roken!

Eiken whiskyvaten
Roken met eiken van whiskyvaten, waarin ruim een halve eeuw lang Schotse single malt whisky heeft gerijpt, geeft een intens diep en rijk aroma aan uw gerechten en combineert goed met rund, wild, vis en kazen.

Elzen (Alder)
Roken op elzenhout geeft een delicate nootachtige rooksmaak met een hint van vanille aan uw gerechten welke zeer goed past bij vis en lichtere vleessoorten als gevogelte en varken.

Esdoorn (Maple)
Esdoorn geeft een milde, lichtzoete rooksmaak die perfect combineert met gevogelte, ham en kaas.

Hickory
Hickory geeft een zoete, aromatische en stevige rooksmaak die aan bacon doet denken. Het past zeer goed bij varken, maar de rooksmaak is ook stevig genoeg voor rund en wild.

Kersen
Roken met kersenhout geeft een subtiele zoet-fruitige smaak aan uw gerechten. Het is een veelzijdige houtsoort, welke perfect combineert met wild, rund,varken, gevogelte, groenten en fruit.

Moerbei (Mulberry)
Hout van de moerbeiboom geeft een heerlijke mild-zoete rooksmaak, vergelijkbaar met die van appelhout. De smaak past perfect bij varken, runderroast, (wild) gevogelte, witvis en zalm.

Peer
Perenhout geeft een heerlijke milde rooksmaak.
Deze is vergelijkbaar met die van appelhout, maar dan iets zoeter. De smaak past perfect bij varken (met name worstjes), gevogelte, witvis, zalm en garnalen.

Pruim (Plum)
Pruimenhout past erg goed bij gevogelte en varken, maar combineert ook goed bij vis. Het lijkt op hickory, maar is wat milder en geeft een zoetere rooksmaak.

Walnoot
Hout van de walnoot(boom) geeft een krachtige rooksmaak die geschikt is voor (rood) vlees zoals steak en wild.
Om de rooksmaak wat milder te maken kan walnoot prima worden gemixt met een mildere rookhout soort, zoals appel, peer of kersen.

Western Red Cedar
Cederhout wordt het meest gebruikt bij plankgrillen.
De op cedar gegrilde zalm is verreweg het meest bekend en is niet zonder reden een favoriet voor velen.
Western Red Cedar geeft een krachtige zoet-spicy rooksmaak die zeer goed past bij vis, maar ook verrassend goed combineert met groente en fruit.

(bron:rookplankje.nl)