Vleespers
Klinkt misschien een beetje dubieus. Maar dit mooie stukje gereedschap wordt wel degelijk gebruikt door barbecues. Het is misschien heel in de verte te vergelijken met een strijkijzer. Maar eigenlijk ook weer niet. Want hij warmt zichzelf niet op en het is niet bedoelt om je vlees mooi glad te strijken. Nee verre van dat. Het is een instrumenten om te krijgen dat je je vlees of gevogelte aan kan drukken en dat het gril effect nog meer wordt geaccentueerd.
Het ziet misschien dus wel uit als een strijkijzer. De meeste zijn gemaakt van gietijzer en dit is ook niet voor niks. Dat geeft namelijk weer extra gewicht mee, en dat gewicht heb je juist weer nodig. Daarnaast heeft gietijzer nog een mooie eigenschap namelijk dat het goed warmte opneemt en deze dan ook voor langere tijd vast houd. En juist die twee eigenschappen zijn nodig om je bereiding met de vleespers tot een succes te maken. Voor dat je je pers gaat gebruiken zet je hem eerst op de BBQ om hem zo de kan te geven om de warmte op te nemen. Dit kan altijd wel een kwartiertje duren dus zet hem er op tijd op. Tegen de tijd dat je het vlees gaat bereiden op de BBQ dan is de pers goed warm of zelfs heet. Vervolgens leg je het vlees op het rooster. Mogelijk ga je een enorm sissend geluid horen. Vervolgens pak je je pers en druk je boven op het vlees.
Nou goed, waar is het nou mooi voor, zo'n pers. Je hebt bijvoorbeeld een recept dat heet Road Kill Chicken of Pollo al Mattone (kip onder steen). Dit is een hele kip over het borstbeen door tweeën geknipt of gesneden. Vervolgens vouw je de kip open en druk je hem plat met je handen. Op het moment dat je hem dus op de BBQ gaat leggen druk je de hete pers aan de andere kant er boven op en laat hem zo liggen tot de kip de juiste temperatuur heeft bereikt. Als je de pers er vervolgens af haalt heeft de kip een mooie platte vorm gekregen en is ie super lekker krokant. Maar zo zijn er uiteraard nog veel meer recepten. Overigens zullen wij het recept van de Pollo al Mattone op deze site zetten. Echt super lekker!!